kkblog

Ιουνίου 27, 2010

Apple δέρνουμε;

Filed under: Σκέψεις — kkalog @ 7:44 μμ

Με αφορμή την κυκλοφορία στην αγορά του iPhone 4 και τη σειρά σχολίων που γράφτηκαν από θαμώνες σε διάφορα fora ελληνικά και διεθνή, δεν μπόρεσα να μην κάνω το συνειρμό με την πρόσφατη διαφήμιση που παραθέτω παρακάτω:

Έχω παρατηρήσει ότι η Apple και τα προϊόντα της συστηματικά συγκεντρώνουν τη μήνι μιας ομάδας «οπαδών» της τεχνολογίας οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία να τα «χώσουν» με στερεοτυπική θεματολογία όπως:

 • τεχνολογικά παρωχημένα περιορισμένης λειτουργικότητας προϊόντα
 • κακά αντίγραφα άλλων επιτυχημένων παικτών της αγοράς
 • υψηλή τιμή αγοράς σε σχέση με χαμηλό κόστος παραγωγής
 • κατασκευάσματα του marketing που παραπλανούν τους αγοραστές
 • δημιουργήματα μιας στυγνής, μυστικοπαθούς και κερδοσκοπικής (!) εταιρίας

Επειδή το θέμα δεν είναι να αντικρούσει ή να επιχειρηματολογήσει κανείς για τα παραπάνω ανοίγοντας έναν ακόμη κύκλο αντιπαραθέσεων όπως πολλοί τέτοιοι κύκλοι έχουν ανοίξει μεταξύ των πιστών της μιας ή της άλλης πλευράς, εγώ θα ήθελα να σταθώ στο ψυχαναλυτικό υπόβαθρο της παραπάνω συμπεριφοράς. Αναρωτιέμαι πραγματικά τι είναι αυτό που κάνει ειδικά αυτή την εταιρία και τα προϊόντα της να έχουν φανατικούς εχθρούς οι οποίοι μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις αναπαράγουν γνώμες τρίτων χωρίς να τα έχουν πιάσει ποτέ στα χέρια τους (ως πραγματικοί χρήστες και όχι ως επισκέπτες σε ένα κατάστημα).

 • είναι άραγε η πολύ ισχυρή ταυτότητα των προϊόντων αυτών τεχνολογικά, σχεδιαστικά, αλλά και επικοινωνιακά;
 • είναι το γεγονός ότι οι αρκετοί από τους πελάτες-στόχο αυτών των προϊόντων κινούνται εκτός του στερεοτυπικού συρμού που υπαγορεύεται από τα συνήθη απρόσωπα προϊόντα της αγοράς;
 • είναι το ότι η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης στα οφέλη της τεχνολογίας χωρίς προϋπόθεση εις βάθος και πολυετούς εξοικείωσης με αυτή, γκρεμίζει το «άβατον» των γκουρού (ή των αυτοαξιολογούμενων ως γκουρού) της τεχνολογίας που με αυτό τον τρόπο χάνουν τα «πρωτοτόκια» απέναντι στους «κοινούς θνητούς»;

Επειδή δεν διεκδικώ δάφνες ψυχολόγου ή κοινωνιολόγου, θα ήθελα πραγματικά τη γνώμη όλων για αυτό το φαινόμενο το οποίο νομίζω ότι δεν απαντάται σε σχέση με καμία άλλη εταιρία τεχνολογίας, και θα άξιζε να τύχει ακόμη και επιστημονικής διερεύνησης!

Advertisements

26 Σχόλια »

 1. […] πρωτότυπο θέμα θα το βρείτε εδώ, μαζί με τις απόψεις διαφόρων φίλων του kkalog. Kudos […]

  Πίνγκμπακ από Apple δέρνουμε; – www.appleteam.gr — Ιανουαρίου 31, 2018 @ 2:48 πμ | Απάντηση

 2. […] πρωτότυπο θέμα θα το βρείτε εδώ, μαζί με τις απόψεις διαφόρων φίλων του kkalog. Kudos […]

  Πίνγκμπακ από Apple δέρνουμε; | iAppsHellas — Ιανουαρίου 28, 2013 @ 10:25 πμ | Απάντηση

 3. εγω ενα εχω να πω παιδια…οσα δεν φτανει η αλεπου…κλπ κλπ..

  χαρη στην apple κ στο iphone,ξυπνησαν κ οι υπολοιποι κατασκευαστες κ εχουμε σημερα δυνατες κ ανταγωνιστικες συσκευες.εχουμε πλεον δυνατοτητα επιλογης,εκτος τον (πριν ενα χρονο περιπου)μονοδρομο του iphone.

  καθε πρωτοποριακη κ δυνατη συσκευη που παρουσιαζεται,μονο καλο κανει,αλλα δυστυχως,μονο ανθρωποι με ανοιχτο μυαλο μπορουν να το δεχτουν αλλα κ να το παραδεχτουν δημοσια.
  παντα θα εχουμε ανθρωπους προκατειλημενους,που αδυνατουν η απλα δεν θελουν,να δεχτουν την αληθεια…ευτυχως οσο περναει ο καιρος,αυτοι γινονται ολο κ λιγοτεροι..

  Σχόλιο από zaharakis — Ιουνίου 29, 2010 @ 3:57 μμ | Απάντηση

 4. Δυστυχώς Κώστα, ο άνθρωπος την έκτη ημέρα έφτιαξε το internet και είδε ότι ήταν καλό· και την έβδομη ξεκουράστηκε..

  Πέρα από κάθε αμφιβολία διανύουμε την εποχή της πληροφορίας. Η συγκεκριμένη έκφραση αναπαράχθηκε για πολλά χρόνια ως στερεότυπο ωστόσο κατάφερε τελικά να αποκτήσει πραγματική υπόσταση. Κι όμως, τείνει πλέον να μεταλλαχθεί σε εφιάλτη. Όταν η δημοκρατία ενός μέσου παρερμηνεύεται και μετατρέπεται σε ασυδοσία, είναι θέμα χρόνου μέχρι να κυριαρχήσει ο όχλος και η παρακμή. Όταν δεν υφίστανται φραγμοί και ηθμοί για να συγκρατήσουν και να φιλτράρουν τις πληροφορίες, η άποψη του καθενός μπορεί εύκολα να (αυτο)ανακηρυχθεί σε δόγμα το οποίο θα υιοθετηθεί εύκολα από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι επιδεικνύουν τυφλή εμπιστοσύνη στο μέσο. Κι εδώ υπεισέρχεται γι’ ακόμη μία φορά η προσωπική ευθύνη: όταν καταναλώνεις αδιαπραγμάτευτα (και ενίοτε με προθυμία) μασημένη και ατελώς μαγειρεμένη τροφή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε κάποια φάση θα υποστείς τροφική δηλητηρίαση, η οποία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία θα οδηγήσει με τη σειρά της σε σύγχυση.

  Όσοι παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν στο διαδίκτυο έχουμε παρατηρήσει με την πάροδο του χρόνου μία σταθερή υποβάθμιση στην ποιότητα, σε ό,τι αφορά την απόδοση των ειδήσεων. Η έκρηξη των blogs προσέφερε τη δυνατότητα στον καθένα από ‘μας να δημιουργήσουμε προσωπικούς ιστοχώρους από τους οποίους μπορούμε ανεμπόδιστα να μεταδίδουμε τις απόψεις μας προς κάθε ενδιαφερόμενο. Κάποιοι ωστόσο παρερμήνευσαν την έννοια του blog, εξ αιτίας προφανώς της μεγάλης απήχησης που είχε η θεματολογία τους. Συνεχίζουν να προβάλλουν τις απόψεις τους ωστόσο θεωρούν πλέον ότι πρόκειται για πανανθρώπινες αλήθειες. Έτσι, καταφέρνουν να χειραγωγήσουν τα πλήθη των αναγνωστών τους οι οποίοι στην πλειοψηφία υποτάσσονται με προθυμία, παραδίδονται χωρίς να προβάλλουν οποιαδήποτε αντίσταση. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιγράψει κάποιος μερικές αράδες από ένα κείμενο το οποίο έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο από κάποια σελίδα με μεγάλη απήχηση, να τις υιοθετήσει και να τις προβάλει ως δικές του, παρά να μπει στην χρονοβόρα διαδικασία να συγκεντρώσει δεδομένα, να τα αναλύσει και με βάση τα συμπεράσματα του να διαμορφώσει προσωπική άποψη.

  Υπάρχει όμως και μία ακόμη συνιστώσα του φαινόμενου που αναδεικνύεις μέσα από τη συγκεκριμένη δημοσίευση. Και πρόκειται για τον μικρόκοσμο στον οποίο ο καθένας από ‘μας συμμετέχει, κατά βάση οικειοθελώς και ορισμένες φορές εκ των πραγμάτων. Όποιος διαμένει στην Ελλάδα και ανοίγει την τηλεόραση του το μεσημέρι (και όχι μόνο), καταπλακώνεται από τόνους ανοησίας οι οποίοι διακινούνται ανεξέλεγκτα στα ραδιοκύματα. Όταν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση, ξεκινά να πιστεύει ότι η ανοησία και οι πρεσβευτές της είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην εποχή που ζούμε και αφομοιώνεται. Ομοίως, όταν παρακολουθούμε καθημερινά τις «ειδήσεις» που δημοσιεύονται σε fora τεχνολογίας με θεματολογία μεσημεριανής εκπομπής και διαβάζουμε τα μηνύματα που πρόθυμα συντάσσουν οι e-πανελίστες με αντάλλαγμα τα περιβόητα 15λεπτα δημοσιότητας, εσφαλμένα μας δημιουργείται η εντύπωση ότι το φαινόμενο αυτό είναι υπαρκτό.

  Κι όμως δεν είναι: οι αριθμοί, η μοναδική αδιαμφισβήτητη αλήθεια στη ζωή έρχεται να αποδείξει ότι αυτά που διαβάζουμε έχουν συχνά ελάχιστη ή καθόλου επαφή με την πραγματικότητα. Οι «στατιστικές της παρέας», το εργαλείο κάθε e-πανελίστα που προβαίνει σε βαθυστόχαστες αναλύσεις καταρρίπτονται εν ριπή οφθαλμού και τα «χαστούκια» διαδέχονται το ένα το άλλο. Ένας κοντόφθαλμος άνθρωπος δεν μπορεί να δει πιο μακρυά από τη μύτη του, έστω κι αν προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του για το αντίθετο φορώντας σε όλους τους υπόλοιπους παρωπίδες. Αυτός ο οποίος αναλώνεται στην προσπάθεια να πείσει και να προσηλυτίσει είναι ο ανασφαλής. Προτιμά να εξασφαλίσει την προφορική συμφωνία του συνομιλητή του ώστε να μην χρειαστεί να αποδείξει τα επιχειρήματα του στην πράξη ή να μην χρειαστεί να απολογηθεί γι’ αυτά όταν ανατραπούν.

  Κλείνοντας την γενική τοποθέτηση μου, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα πιο συγκεκριμένο θέμα. Αν και δεν το συνηθίζω, διάβασα χθες το «αναλυτικό» review του digitallife.gr για το iPhone 4 το οποίο αναδημοσιεύει το myphone.gr. Είναι ίσως το πιο κακογραμμένο κείμενο, το πιο ερασιτεχνικό και το πιο πρόχειρο που έχω διαβάσει από όσα έχουν δημοσιευτεί μετά την κυκλοφορία της συσκευής. Το κείμενο αυτό απευθύνεται σε χιλιάδες αναγνώστες των δύο ιστοτόπων και πρόκειται να πυροδοτήσει πολύωρες συζητήσεις. Όταν θέτεις μία τόσο κακή βάση συζήτησης, είναι λογικό ο διάλογος να μεταφερθεί στα χαρακώματα και να ξεκινήσουν οι στείρες αντιπαραθέσεις, ανεξαρτήτως «στρατοπέδου». Όταν με ελαφρά την καρδία απαξιώνεις την εργασία ανθρώπων εμπειρότερων και ικανότερων από εσένα, χωρίς ίχνος προβληματισμού για τα κίνητρα που οδήγησαν στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για χάρη μερικών «hits» τότε δεν έχεις δικαίωμα να αποκαλείς τον εαυτό σου δαήμων και να παραθέτεις το «έργο» σου για μαζική κατανάλωση.

  Ελπίζω να μην σε κούρασα, αν και προσωπικά κουράστηκα από την εμπάθεια και την κακεντρέχεια που χαρακτηρίζει χώρους οι οποίοι κατά το παρελθόν μου ήταν ιδιαίτερα προσφιλείς.

  Σχόλιο από pperiklis — Ιουνίου 28, 2010 @ 2:07 μμ | Απάντηση

  • Ευχαριστώ για τη συνεισφορά σου Περικλή και με αυτή την ευκαιρία να πω ότι χαίρομαι για τις φωνές που αναδεικνύονται μέσα από ειλικρινείς και «αχρωμάτιστες» προσπάθειες να αναδειχθεί η γνώμη όλων όσων δεν διεκδικούμε καμία δάφνη αναγνώρισης γιατί είμαι σίγουρος ότι ο καθένας στο χώρο του έχει ήδη κερδίσει τις «μάχες’ του και την αναγνώριση που του αξίζει επομένως μέσα από αυτά τα κείμενα δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο από το να κάνει τη διαφορά στο «θόρυβο» που μας περιστοιχίζει.

   Ευχαριστώ και πάλι και ελπίζω να τα πούμε και από κοντά και όχι γραπτά σύντομα!

   Σχόλιο από kkalog — Ιουνίου 28, 2010 @ 2:56 μμ | Απάντηση

 5. Ο φαν της Bochum, από iPod δεν ακούει; 😀

  Σχόλιο από soom — Ιουνίου 28, 2010 @ 1:50 μμ | Απάντηση

 6. Σκεπτόμενος αρκετά το συγκεκριμένο, όχι μόνο με αφορμή το παρόν, αλλά και όλα αυτά που κατά καιρό συναντούμε στα φόρα, ομολογώ πολύ μπερδεμένος! Αν και δεν μπορώ να βρω κάτι λάθος στις απόψεις που διατυπώθηκαν ήδη, μπορώ να προσθέσω κάποια πράγματα.

  Καταρχάς, οι περισσότεροι – αν όχι και όλοι, είναι χρήστες συσκευών από καταστήματα, χωρίς προσωπική, καθημερινή, συμβίωση, και αν υπάρχει τέτοια, συνήθως, συνοδεύεται από προκαταλήψεις και αρνητισμό. Δεν έχει νόημα να αποκτήσεις μια συσκευή που εξ αρχής είσαι προκατειλημμένος απέναντί της, γιατί μόνο αρνητικά θα βρεις.
  Μην έχοντας προσωπική άποψη, μπορούν να βασίζονται σε, έγκυρα και άκυρα, reviews και γνώμες άλλων. Πρώτο λάθος.

  Δεύτερο, και αρκετά σημαντικό, είναι αυτό που συναντήσαμε πριν από λίγο καιρό στο «Περί ανέμων». Πριν αναφερθώ, ας κάνω μια εισαγωγή.
  Τα προϊόντα της Apple, κατά γενική ομολογία και διαπίστωση, δεν απαρτίζονται από την τελευταία λέξη στο θέμα hardware. Τι εννοώ; Δεν έχουν 16GB DDR9 RAM, παρόλο που ένας υπολογιστής windows στα ίδια λεφτά μπορεί να έχει. Δεν έχουν 12 Quad Core 8 GHz CPU ή 4 κάρτες γραφικών με ατέλειωτα GB μνήμης… Δεν τα χρειάζονται. Στα μάτια του καταναλωτή, όμως, είναι αρκετά αρνητικό. Όταν στα ίδια λεφτά με ένα MacBook Pro 15.4″ μπορεί να πάρει 16.4″ FullHD οθόνη με «καλύτερο» hardware… Αλλά εκεί που χάνει ο συγκεκριμένος καταναλωτής είναι η προσωπική γνώμη, η εντύπωση που θα αποκομίσει μετά από καθημερινή χρήση του software. Και εκεί είναι που η Apple τα πάει περίφημα. Έχει φτιάξει software που συνδυάζεται και αποδίδει τέλεια με, σχετικά, περιορισμένο, hardware! Γιατί δεν χρειάζεται παραπάνω!

  Και επανέρχομαι στο αρχικό. Δεν ξέρω αν θυμάστε πριν από λίγο καιρό, μόλις είδαμε το iPhone 4 αν θυμάμαι καλά, έναν τυπάκο που βγήκε στο «Περί Ανέμων» και ρωτούσε για αυτό. Ρωτούσε, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό (HTC Desire, Evo, HD2, Nexus, Motorola, XPeria, etc), στα διάφορα πινακάκια, αν θα έχει τα καλύτερα. Την καλύτερη ανάλυση στην οθόνη, την μεγαλύτερη οθόνη, την πιο «πυκνή» οθόνη, την περισσότερη RAM, τον γρηγορότερο επεξεργαστή, αδιαφορώντας για το πως αποδίδουν και ανταποκρίνονται όλα αυτά μαζί. Αυτό που ήθελε είναι να έχει το πιο «δυνατό» τηλέφωνο στα χαρτιά. Κάτι που δεν μπορείς να έχεις με το iPhone.

  Άλλος ένας λόγος που εύκολα δημιουργεί εχθρούς, είναι και ο παράγοντας «μόδα». Κακά τα ψέματα, χάρις στο (ή εξαιτίας;) πολύ όμορφο σχεδιασμό, την κομψότητα και την ομορφιά του, αποκτά πολλούς φίλους που απλά θέλουν ένα όμορφο τηλέφωνο. Χωρίς να τους ενδιαφέρει τι άλλο μπορεί να κάνει. Όπως, παλαιότερα, το Nokia 8850 είχε πολλούς φίλους γιατί ήταν πολύ όμορφο (για εμένα παραμένει ένα πανέμορφο τηλέφωνο). Σκεπτόμενος ο εκ_των_προτέρων_προκατειλημμένος_καταναλωτής ότι η κάθε ξανθιά χαζογκόμενα, τύπου ρεπόρτερ άκυρων καναλιών ή φιλόδοξο μοντέλο-γλάστρα, TV persona, κοκ, έχει ένα τηλέφωνο με iFart και iVuvuzela εφαρμογές, φτάνει σε οργασμό!!! Και μην ξεχνάμε τι εφαρμογές έχει στο springboard το εκθεσιακό μοντέλο. Ό,τι free φιγουράρει στα διάφορα Top 100 του AppStore. Άλλος ένας λόγος.

  Και βέβαια, όλη η απλότητα του UI, δύσκολα τον προδιαθέτει να το ψάξει εις βάθος, και να «βγάλει» τα μέγιστα από το τηλέφωνο, γιατί είναι εχθρός με αυτό.

  Κάθε επιτυχία που έχει κάποιος, είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε προσωπική για κάποιον, είτε μιας εταιρίας που κατακτά την κορυφή και κερδίζει έδαφος εις βάρος εδραιωμένων αντιπάλων, προκαλεί τον φθόνο και την ζήλια του κόσμου.

  Και προκειμένου να μην αγοράσει κάποιος κάτι, επικαλείται τις ελλείψεις του, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του. Πολλές φορές έχει γράψει ο Νικόλας, και πολλοί άλλοι, εμού συμπεριλαμβανομένου, στην εποχή που κάθε σπίτι, σχεδόν, έχει ένα WiFi, που πλέον πολλοί έχουν Data plans στα συμβόλαιά τους, πόσες φορές θα στείλει κάποιος με bluetooth κάτι. Ή είναι πλέον τόσο επιτακτική η ανάγκη να στείλεις σε κάποιον το ringtone που έχεις ή να χρειάζεται άμεσα μια φωτογραφία από το κινητό σου, ώστε να θέλεις να την στείλεις με BT? Και πόσες φορές θα «χαθεί» ένα SMS, κάνοντας απαραίτητη την ύπαρξη αναφοράς; Ιδίως στις πιο μεγάλες ηλικίες, που κακά τα ψέματα, δεν χρησιμοποιούν τα sms τόσο πολύ. Γιατί τα 15χρονα θα την ήθελαν. Αλλά αυτά δεν έχουν και απαιτήσεις!

  Τελειώνοντας το φλύαρο ποστ μου, θέλω να πω ότι αυτό που κερδίζει η Apple είναι ο συνδυασμός του hardware με το software και το πως αυτό συμπεριφέρεται (υποδειγματικά). Και αυτό το καταλαβαίνει κάποιος μετά από καιρό χρήσης και αρκετό διάβασμα και ψάξιμο. Όχι με περιστασιακές επισκέψεις σε καταστήματα. Όπως, λοιπόν, θα διαβάσει για να flash-άρει ένα windows/android τηλέφωνο, μπορεί να διαβάσει για να αποκομίσει τα μέγιστα από το iPhone. Μόνο τότε μπορεί κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, τεκμηριωμένα, και σίγουρα, προσωπικά. Όχι συμπεράσματα αναπαραγωγής και υιθέτησης από τρίτους σε διάφορα φόρα.-

  Σχόλιο από soom — Ιουνίου 28, 2010 @ 1:43 μμ | Απάντηση

  • Αυτή είναι και η ουσία των πραγμάτων κατά την άποψή μου Αλέξανδρε, στην ίδια λογική που λίγο ως πολύ τοποθετήθηκε και ο Περικλής πιο πάνω.

   Έχει τεράστια σημασία το θάρρος της γνώμης που έχει διαμορφωθεί από προσωπική εμπειρία και όχι από τρίτους των οποίων δεν είναι σε θέση κάποιος να γνωρίζει ούτε τα κίνητρα, ούτε τη διανοητική ικανότητα να αναλύσουν τα δεδομένα και να συνθέσουν άποψη – πολύ δε περισσότερο όταν η άποψη δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να έχει αντικειμενικό χαρακτήρα αφού φιλτράρεται από τις προσωπικές αντιλήψεις / πεποιθήσεις / ανασφάλειες.

   Προσωπικά χαίρομαι για τους ανθρώπους που εκτιμώ και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μέσα από τα γνωστά κανάλια επικοινωνίας και από εκεί και πέρα δεν προτίθεμαι να κάνω τον «σταυροφόρο» για κανέναν άλλο αφού ο δρόμος προς τον «ορθό λόγο» είναι ανοιχτός αν το θέλει πραγματικά ο οποιοσδήποτε μέσα του και είναι έτοιμος να κοπιάσει για να ξεφύγει από την πεπατημένη των μαζικών μέσων επικοινωνίας και τη μασημένη τροφή / άποψη που του προσφέρεται.

   Σχόλιο από kkalog — Ιουνίου 28, 2010 @ 3:04 μμ | Απάντηση

 7. Βασικα τι γινεται , αυτο που καταφερε ο steve ειναι να δημιουργησει μια κατηγορια χρηστων η οποια απλα ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ ικανοποιημενοι με αυτο που αγοραζουν
  Πχ στους υπολογιστες , υπάρχουν χιλιαδες που θα στα πρηξουν και θα σου λενε οτι δεν εχουν καλο hardware, ειναι πανακριβα κλπ κλπ , εσυ απλα θα γελας γιατι πολυ απλα εισαι ΑΠΟΛΥΤΑ ικανοποιημενος
  Εφυγα πριν ενα χρονο απο τα pc – maimoydes και πλεον σιγα σιγα εχω 3 mac , αρχικα ενα imac 24 στο γραφειο , μετα ενα macmini για το σπίτι και ένα macbook για φορητο , στη συνέχεια βγηκε το ipad και μια που οι εργασιες που εκανα με το φορητο τις εκανε και το ipad , πηρα το ipad , και ανταλλαξα τον φορητο με ενα imac21,5 … με ολα μου τα μηχανηματα ειμαι απολυτα ικαοποιημενος , αλλα δεν ειναι μονο αυτο , ξαναβρηκα την αγαπη μου για τους υπολογιστες (τα windows τα ειχα εντελως σιχαθει) . Πες το γραφικο περιβάλλον , πες το ιδιο το macosx , πες τα απειρα προγραμματα που βρισκεις ….. , πες τα ελαχιστα έως καθολου κοληματα ….. ολα αυτα σου προσφέρουν α) ηρεμια β) απολαυση γ) εργασια αποδοτικη ..
  Φυσικα πρεπει να προσθεσω εδω οτι στα 40 και με 2 παιδια πια απλα δεν παιζω παιχνιδια (αν και στα windows τα 2 τελευταια χρονια μονο pro επαιζα που και που )
  Τωρα με το iphone ο steve εκανε το ακατορθωτο , διελυσε τη ΝΟΚΙΑ , πριν το iphone δεν υπηρχε αλλο κινητο ευχρηστο σαν τα ΝΟΚΙΑ
  Το iphone ανοιξε τον δρομο και ακομη και σημερα ολοι μα ολοι συγκρινουν τις νέες τους συσκευες με το iphone
  Το iphone 4 , οπως και το ipad ανοιγουν νέους δρομους …….
  και η ιστορια απλα συνεχιζεται

  Σχόλιο από Μαριος — Ιουνίου 28, 2010 @ 8:35 πμ | Απάντηση

  • Καλημέρα Μαριε και καλώς ήλθες.

   Έχω περάσει και εγώ από ένα ανάλογο μονοπάτι μετάβασης όπως αυτό που περιγραφεις, οπότε συμμεριζομαι απόλυτα την άποψη που καταθέτεις.

   Το ερώτημα βέβαια παραμένει, τι είναι αυτό που δημιουργεί τόση αντίδραση σε μια ομάδα ανθρώπων που στο κάτω κάτω δεν τους βάζει κανείς το «πιστόλι στον κροταφο» να κάνουν τις ίδιες με εμάς επιλογές!

   Σχόλιο από kkalog — Ιουνίου 28, 2010 @ 9:45 πμ | Απάντηση

 8. Ο Jobs έχει την ικανότητα να παρουσιάζει με εντυπωσιακό τρόπο κάτι που φαινομενικά είναι απλό. Εγώ τονίζω τη λέξη φαινομενικά. Όταν βρίσκεσαι στην αιχμή της τεχνολογίας και μπορείς να πας έστω και ένα χιλιοστό παραπέρα αυτό ισοδυναμεί με ένα μικρό θαύμα. Ο αθλητής που βελτιώνει το παγκόσμιο ρεκόρ για ένα εκατοστό περνάει στην ιστορία. Αντίστοιχα, το να βγάζεις μια συσκευή η οποια ταυτόχρονα αυξάνει την υπολογιστική ισχύ, αυξάνει την αυτονομία αλλα και μειώνει κατά το ένα τέταρτο τον όγκο της απαιτεί το να μπορείς να σπρώξεις τα όρια της τεχνολογίας και της ανθρώπινης γνώσης ένα-δυο επίπεδα παραπέρα. Δικαίως λοιπόν ο Jobs και ο κάθε Jobs πωρώνεται με το επίτευγμα…

  Ο νέος κώδικας ας πούμε που δημιούργησε η Apple για την video-συνομιλία μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό η κάτι πολύ σύνθετο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον κλάδο των μαθηματικών – η απόδειξη των πλέων απλών θεωρημάτων μπορεί να είναι υπόθεση τριών γραμμών η μπορεί να απαιτείται η δημιουργία ολόκληρων νέων κλάδων και θεωριών. Υπάρχουν προβλήματα που μπορείς να επιλύσεις σε τρία λεπτά και αλλα που χρειάζεσαι τρεις δεκαετίες.

  Το να επιτυχεις λοιπόν video-συνομιλία με λιγότερα artifacts από αυτό που μέχρι σήμερα είναι εφικτό, είναι ένα πρόβλημα την πολυπλοκότητα του οποιου δε γνωρίζουμε και κατά συνέπεια δε μπορούμε να κρίνουμε. Το ότι πωρώνεται λοιπόν ο Jobs και το παρουσιάζει ως μαγεία μπορεί να έχει κάποια βάση που εμείς αγνοούμε.

  Το ίδιο ισχύει με όλα τα επιτεύγματα της ανθρώπινης γνώσης, όσο απλοϊκά φαίνονται από έξω τόσο δύσκολα και δυσεπίλυτα μπορεί να είναι από μέσα. Αυτά βεβαια είναι ψηλά γράμματα για όλους αυτούς τους keyboard warriors των forums που ποτε στη ζωή τους δεν έχουν δει τι θα πάει να πας «ένα χιλιοστό παραπέρα» όταν βρίσκεσαι ήδη στο όριο…

  Σχόλιο από Γιάννης — Ιουνίου 28, 2010 @ 2:32 πμ | Απάντηση

 9. Προσωπικά δεν έχω καμία όρεξη να ασχοληθώ με πανεπιστήμονες. Έχουμε γεμίσει από δαύτους. Αρκετά. Διαβάζαμε μπούρδες και θα εξακολουθούμε να διαβάζουμε. Αν προσπαθούμε κάθε φορά να τους αντιμετωπίσουμε ή να τους κατανοήσουμε θα κάψουμε τα μυαλά μας. Όταν κάποιος κρίνει κάτι που δεν ξέρει δε νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθείς περισσότερο μαζί του. Το παραπάνω βίντεο τα λέει όλα.

  Επειδή όμως πιάσατε το θέμα του Jobs, θα προτείνω να δείτε την ταινία «The Pirates of Silicon Valley». Αν δεν την βρείτε για να την κατεβάσετε είναι ανεβασμένη στο Youtube σε 11 κομμάτια από δέκα λεπτά. Αξίζει τον κόπο να δει κανείς πώς άρχισαν όλα και το τι προσωπικότητες ήταν τότε ο Jobs, ο Gates, ο Wozniak, ο Ballmer… Κάθε ένας με την τρέλα του και τα προβλήματά του. Κάποιοι πιο χαρισματικοί και άλλοι πιο περίεργοι. Εξάλλου αν βασιζόμασταν μόνο στα συμβατικά μυαλά θα το χάναμε το παιχνίδι…

  Σχόλιο από CarpeNoctum — Ιουνίου 27, 2010 @ 11:17 μμ | Απάντηση

  • Πολύ καλή πρόταση η συγκεκριμένη ταινία Νίκο!

   Σχόλιο από kkalog — Ιουνίου 27, 2010 @ 11:39 μμ | Απάντηση

 10. Το αν η Apple κατάφερε κατι μοναδικο ή απλα ειναι μια μοδα θα φανει οταν ο Jobs φυγει απο το τιμόνι της με τον ενα ή τον αλλο τρόπο. Αυτην την στιγμη ενα μεγαλο μερος του momentum των προίοντων της Apple εινια προσωποκεντρικο.

  Σχόλιο από Φιλιππος — Ιουνίου 27, 2010 @ 9:09 μμ | Απάντηση

  • Καλώς ήλθες Φίλιππε!

   Έχεις δίκιο σε αυτό που λες, χαρακτηριστικό είναι το «κατρακύλισμα» που είχε υποστεί σαν εταιρία η Apple πριν την επάνοδο του Jobs στο τιμόνι της εταιρίας, με αδιάφορα κατά βάση προϊόντα ενώ στη συνέχεια ήλθαν τα iMac, το iPod και βέβαια το iPhone.

   Αυτή όμως δεν είναι η μοίρα των χαρισματικών ανθρώπων; Να αναδιαρθρώνουν ριζικά τον τομέα παρουσίας τους χωρίς εχέγγυα για τη συνέχεια μετά την αποχώρησή τους για φυσικούς ή άλλους λόγους. Μπορεί ακόμη και αυτό να «ενοχλεί», η διαφορά «διαμετρήματος» ανάμεσα σε αυτές τις χαρισματικές προσωπικότητες και τον πολύ «κόσμο». Χωρίς καμία διάθεση σύγκρισης απλώς κατ’ αναλογία, κάποτε τους καίγανε στην πυρά, σήμερα τους «καίνε» στα fora …

   Σχόλιο από kkalog — Ιουνίου 27, 2010 @ 9:23 μμ | Απάντηση

   • Το ζητουμενο ειναι: μετα τον χαρισματικο Jobs τι; Στην Microsoft για παρλαδειγμα ο Gates δεν ηταν ποτε η μοναδα που εκανε την διαφορα. Εφυγε και κανενας δεν το πηρε χαμπαρι. Αλλα, αναρωτιεμαι προσωπικα, πως θα ειναι το πρωτο WWDC χωρις τον Jobs;
    O ανθρωπος εχει ενα ΜΟΝΑΔΙΚΟ ταλεντο να συνεπέρνει τα πληθη. Κανει συνηθισμενα πράγματα να φαινονται απιστευτα και μαγικα. Εχει ταλέντο. και αυτο αντικατοπτρίζεται στην απιστευτη προσκλοληση που εχουν δείξει οι οπαδοι του. Αλλα δυστυχως, η ιστορία εχει δείξει οτι, οταν η κεντρικη προσωπικότητα ενος κινηματος χαθει, μοιραια ακολουθεί και το κινημα. ΕΚΤΟΣ, αν βρεθει ενας νεος «Φιντελ Καστρο» να συνεχίσει την πορεία του Che.
    Προσωπικη μου ευχη ειναι να βρεθει και να συνεχιστει αυτην η «μαγικη» πορεια. Αν και χρηστης αλλης πλατφορμας (Blackberry) μου αρεσει το γεγονος οτι η Apple ταραξε τα νερα και ωθει και τους αλλους να αυξησουν ρυθμο. Το μονο που δεν επικροτώ ειναι η ενδειξη υπεροψιας απο μερικους αμυαλους οπαδους της Apple, μου θυμιζουν την ανωτερωτητα της αριας φυλης που διακήρυττε ο Χιμλερ. Και με καποιους τετοιους απλα γελαω. οπως γελαω με τους κατ’ εξακολουθηση επιριτές της εν λογω εταιριας. Επειδη δηλαδη η Blackberry δεν εχει την ιδια απηχηση στο ευρυ κοινο που εχει η Apple θα επρεπε να ειμαι πικραμενος; Ας γελασω… Ειμαι επαγγελαμτιας που εχω επιλεξει την πλατφορμα για τα συγκριτικά πλεονεκτημα τα της, γνωριζωντας οτι στο κομματι των multimedia υστερω. Τα πραγματα ειναι απλα, πολυπλοκα γινονται μεσα στο μυαλο μας και μονο…

    Σχόλιο από Φιλιππος — Ιουνίου 27, 2010 @ 9:39 μμ

   • Προσωπικά εκτιμώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συνέχεια μετά τον Jobs. Στην περίπτωση της Microsoft δεν ξέρω αν ποτέ τα πράγματα ήταν τόσο προσωποκεντρικά εκτός της περιόδου που ο Gates έφτιαχνε το MS-DOS στο «γκαράζ» του, το σίγουρο είναι ότι ο Gates δεν είχε ποτέ τα επικοινωνιακά χαρίσματα του Jobs έτσι και αλλιώς.

    Τώρα σε ότι αφορά το φανατισμό αυτός υπάρχει από όλες τις πλευρές, γιατί τόσο όσο κάποιοι αντιπαθούν την Apple άλλο τόσο κάποιοι άλλοι «δανείζονται» από τη λάμψη των προϊόντων της νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα «λάμψουν» ετερόφωτα και οι ίδιοι. Αλλά αυτό είναι τουλάχιστον ένα ξεκάθαρο κατά την άποψη μου φαινόμενο ματαιοδοξίας οπότε δεν απαιτεί εξήγηση αλλά μόνο επισήμανση.

    Σχόλιο από kkalog — Ιουνίου 27, 2010 @ 9:49 μμ

   • Νομίζω ότι ένας ταλαντούχος άνθρωπος όπως ο Steve Jobs δεν θα άφηνε το θέμα της διαδοχής του στην τύχη. Πιστεύω ότι η απουσία του πέρσυ λόγω ασθένειας έδειξε ότι η Apple μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της μια χαρά. Άξιους αντικαταστάτες έχει, και είμαι σίγουρος ότι τους έχει όλους από κοντά ώστε να τους μάθει τον «τρόπο» του

    Σχόλιο από Xάρης Σουρής — Ιουνίου 28, 2010 @ 1:23 μμ

   • Καλώς ήλθες Χάρη!

    Σίγουρα υπάρχουν πλάνα διαδοχής και μακάρι να υπάρξει μια ανάλογη συνέχεια γιατί θα είναι καλό όχι μόνο για την ίδια την εταιρία αλλά και για την αγορά της τεχνολογίας. Ο προβληματισμός (φιλοσοφικός) είναι πόσο εφικτή είναι η αναπαραγωγή / καλλιέργεια του χαρίσματος με τεχνοκρατικά μέσα όπως είναι η εφαρμογή ενός πλάνου διαδοχής.

    Σχόλιο από kkalog — Ιουνίου 28, 2010 @ 1:49 μμ

 11. Εγω παλι νοκιζω οτι ειναι θεμα φθονου και ζηλειας. Υπαρχει εντονος προβληματισμος παντου που κατορθωσε η Apple να ανακτησει τοσο μεγαλο μεριδιο στην αγορα PC και Smartphones οποτε δικαιολογειται αυτη η αρνητικη σταση

  Σχόλιο από ktsak — Ιουνίου 27, 2010 @ 8:31 μμ | Απάντηση

  • Το καταλαβαίνω και αυτό αλλά σε επίπεδο πελατών τι σημασία έχει που μπήκε και άλλος παίκτης στην αγορά ίσα ίσα που δίνονται επιλογές και περισσότερες δυνατότητες.

   Σχόλιο από kkalog — Ιουνίου 27, 2010 @ 8:42 μμ | Απάντηση

 12. πεστα χρυσοστομε!!!!!!!!!!!!!100%μαζι σου

  Σχόλιο από Γιαννης Λαγουδακης — Ιουνίου 27, 2010 @ 7:59 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: