kkblog

Μαΐου 19, 2010

Από που πάνε για την Ελβετία;

Filed under: Σκέψεις — kkalog @ 5:34 μμ

Μετά από χθεσινή εμπειρία μου σχετικά με την εφαρμογή των νόμων στη χώρα μας θα ήθελα πραγματικά να μοιραστώ μαζί σας τον ενθουσιασμό μου για τις σημαντικές αλλαγές που έχουν πλέον δρομολογηθεί για να αλλάξουν επιτέλους αυτή τη χώρα.

Χθες το απόγευμα στις 5:30 (υπό το άπλετο φως μιας ηλιόλουστης ημέρας) κινούμενος στην οδό Πειραιώς στο ρεύμα προς Πειραιά χρειάστηκε να επιστρέψω στο κέντρο της Αθήνας και ως εκ τούτου σταμάτησα στο φανάρι που στρίβει αριστερά στον κόμβο Χαμοστέρνας και ελέγχοντας τον χώρο από όλες τις πλευρές από τις οποίες κινούνται αυτοκίνητα μόλις άναψε το πράσινο φώς της στροφής αριστερά, αφού διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κανένα αυτοκίνητο στον ορίζοντα, έκανα αναστροφή πορείας στο ρεύμα προς Αθήνα, αγνοώντας τη σχετική απαγορευτική πινακίδα (P29 σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.).

Ασφαλώς με σταμάτησε το περιπολικό που λίγα μέτρα πιο πάνω ήταν σταθμευμένο – το οποίο μάλιστα είχα δει χωρίς να διανοηθώ ότι η απαγόρευση της αναστροφής θα αποτελούσε επί της ουσίας ζήτημα υπό τις συνθήκες πλήρους ορατότητας, πράσινου φαναριού και παντελούς έλλειψης άλλων κινούμενων αυτοκινήτων – και μου βεβαίωσε παράβαση η οποία περιλαμβάνει πρόστιμο 200 ευρώ (100 ευρώ αν πληρωθεί εντός των πρώτων 10 ημερών) καθώς και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης για 20 ημέρες.

Αισθάνθηκα την ανάγκη να ζητήσω να επιδειχθεί επιείκεια ως προς το θέμα της άδειας και του διπλώματος δεδομένου ότι το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται επαγγελματικά και η οδηγική μου συμπεριφορά τα 30 χρόνια τα οποία οδηγώ δεν έχει δημιουργήσει περιστατικά που να απαιτούν την εφαρμογή τέτοιας ποινής για αυτή την παράβαση υπό τις συνθήκες που έλαβε χώρα.

Μου εξηγήθηκε πολύ ευγενικά ότι το όργανο που βεβαίωσε την παράβαση δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα αφού πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προβλέψεις του Κώδικα και ότι αν θέλω να εκθέσω τις απόψεις μου περί επιείκειας θα πρέπει να απευθυνθώ την επόμενη ημέρα στον Διοικητή του αρμόδιου Τμήματος Τροχαίας.

Όπως είναι φυσικό την επόμενη ημέρα επισκέφθηκα το αρμόδιο Τμήμα Τροχαίας όπου και εξέθεσα το αίτημα μου περί επιείκειας στην αφαίρεση των 2 εγγράφων για τους λόγους που ανέφερα ήδη. Λόγω απουσίας σε άδεια του Διοικητού, το αίτημα εξετάσθηκε από άλλο αρμόδιο αξιωματικό ο οποίος επίσης πολύ ευγενικά με ενημέρωσε ότι υπάρχει απαράβατη εντολή να μην γίνεται απολύτως καμμία απόκλιση από τα προβλεπόμενα του Κώδικα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο εκτός της επανεξέτασης του αιτήματος μετά από 15 ημέρες (5 ημέρες δηλαδή πριν τη λήξη της ποινής). Ευχαρίστησα και αποχώρησα με ένα αίσθημα απόλυτης ικανοποίησης για τον τρόπο που εφαρμόζονται πλέον οι νόμοι και οι κανόνες στη χώρα χωρίς κανένα περιθώριο κριτικής αξιολόγησης των περιπτώσεων τις οποίες αφορά η εφαρμογή τους.

Είμαι σίγουρος ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν να κλείνουν οι ασυνείδητοι τις βοηθητικές λωρίδες στις εθνικές οδούς για να μπορεί να φτάνει απρόσκοπτα η βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη, θα πάψουν τα προσπεράσματα σε τυφλές στροφές χωρίς ορατότητα με είσοδο στο αντίθετο ρεύμα, όλοι θα σταματούν στο κόκκινο και στα σήματα STOP, οι έχοντες οινόπνευμα στο αίμα τους θα επιστρέφουν στο σπίτι τους με ταξί ή με οδηγό όποιον από την παρέα είναι νηφάλιος, θα δίνονται διπλώματα οδήγησης σε όσους πραγματικά γνωρίζουν να οδηγούν και εν τέλει θα σταματήσει ο χαμός τόσων συνανθρώπων μας στην άσφαλτο κάθε χρόνο.

Ελπίζω μόνο να μην συνειδητοποιήσω κάποια στιγμή ότι το μόνο που έχει σχέση με την Ελβετία από όλα αυτά είναι η χώρα προέλευσης του ξυπνητηριού που θα με ξυπνήσει από το μακάριο αυτό όνειρο …

Καλές και ασφαλείς διαδρομές σε όλους!

Advertisements

5 Σχόλια »

 1. Αvid κατά κόσμο του myphone 😉

  Σχόλιο από Σπύρος — Μαΐου 20, 2010 @ 3:28 μμ | Απάντηση

 2. Πραγματικά δεν κάνουν πια πίσω και καλά εδώ που τα λέμε, γιατί τόσα χρόνια ο καθένας έβαζε το κολλητό του κολλητού και πάει λέγοντας, και έτσι δεν υπήρχε καμία αίσθηση τιμωρίας από κανέναν..

  Το καλοκαίρι είχα μια αντίστοιχη ιστορία με το κράνος στην Κρήτη μου πήραν το δίπλωμα + το πρόστιμο, και είπα στον αστυνομικό να μην μου το πάρει γιατί έφευγα την επομένη. ‘Όπως ήταν λογικό το πήρε κανονικά και τον νόμο και μου είπε ότι αυτό μόνο ο διοικητής μπορεί να το αποφασίσει την επόμενη μέρα.
  Για καλή μου τύχη έπεσα σε έναν θαυμάσιο άνθρωπο και μάλιστα φαν του Κώστα Πρέκα, και μόλις άκουσε το επίθετο μου έστειλε μία κοπέλα να μου το φέρει, αλλά άσχετα από αυτό ήδη μου το είχε πει ότι θα το πάρω. Πλήρωσα το πρόστιμο και ήπια στην υγειά του μερικές ρακές!!!

  Καλά ξεμπερδέματα φίλε μου!!! Και εγώ από τότε αποφεύγω την όποια παρανομία στο δρόμο, και το κράνος στο κεφάλι πάντα, και πάνω από όλα για το κεφάλι μου..

  Σχόλιο από Σπύρος — Μαΐου 20, 2010 @ 3:26 μμ | Απάντηση

  • +1000 Σπυρο εφόσον όμως δεν γίνονται διακρίσεις!

   Σχόλιο από kkalog — Μαΐου 20, 2010 @ 3:32 μμ | Απάντηση

 3. Πόσο δίκιο έχεις Κώστα! Επίσης ο γλαφυρος τρόπος με την συγκεκριμένη δόση ειρωνειας ταιριάζει απολυτα στο να αναδείξει την πραγματική κατάσταση. Μακάρι όπως λες και ΕΣΥ να έχουν αλλάξει τα πράματα στην ελλάδα και μέσα σε μια μέρα να έχουμε γίνει Ελβετία. Δυστυχώς όμως πολύ φοβάμαι πως δεν φτάνει μονο η εφαρμογή των νομών σε όλους ισότιμα ( πράμα που πολύ αμφιβάλλω πως γίνεται ) αλλά επίσης πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία μας όσον αφορά την οδηγικη συμπεριφορά. Θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε όλοι οδηγοί αγώνων ούτε έχουμε τα κατάλληλα αυτοκίνητα στους κατάλληλους δρόμους για να μπορούμε να τρέχουμε.

  Anyway , καλά ξεμπερδεματα σου εύχομαι. Αρτεμης.

  Σχόλιο από djarte — Μαΐου 19, 2010 @ 8:11 μμ | Απάντηση

  • Ευχαριστώ πολύ Αρτέμη, ειλικρινά το θέμα για εμένα έχει λήξει, αλλά έχει θέσει τον πήχυ πολύ ψηλά την επόμενη φορά που θα δω τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα να κλείνουν τις διαβάσεις των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τις σφήνες και τα περάσματα με κόκκινο φανάρι μπροστά στην κεντρική διεύθυνση της Τροχαίας στην οδό Δηληγιάννη, και τα χίλια όσα συμβαίνουν γύρω μας και συνήθως δεν μιλάμε όπως αυτά που αναφέρω και στο κύριο κείμενο.

   Η μαγική λέξη είναι αυτή που είπες, ισονομία! Από εκεί και πέρα αυτό που μας μένει είναι η μηδενική ανοχή (πραγματικά και όχι όπως πολιτικά διαλαλούσε παλαιότερος πολιτικός που τώρα ιδιωτεύει).

   Υ.Γ. Κοινοποίησα το link αυτό και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όχι γιατί περιμένω κάτι αλλά γιατί αισθάνθηκα εγώ καλύτερα.

   Σχόλιο από kkalog — Μαΐου 19, 2010 @ 8:24 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: